Nu kan flera strandsatta ålänningarna vara på väg hem.
– Om allting går som det ska får vi flyga härifrån i morgon (läs: i dag), säger Elof ”Loffe” Johns, som tillsammans med sin fru och ytterligare ett par sitter fast på Gran Canaria.

Som Ålandstidningen berättade om i söndagens tidning finns det ålänningar som sitter fast utomlands.
En av dem är Elof ”Loffe” Johns, som tillsammans med sin fru Britt Viola Johns varit på Gran Canaria sedan den 1 februari. Hemresan var initialt bokad till den sista mars men på grund av rådande omständigheter har paret försökt tidigarelägga det hela – flera gånger, och utan att lyckas.
– Det har varit ett jäkla strul fram och tillbaka. Varje gång vi har bokat om så har det slutligen ställts in, förklarar Loffe.
Hoppas vara hemma på onsdag
Nu hoppas man dock kunna vara hemma inom kort.
– Finnair har fixat extrainsatta flyg härifrån, berättar Loffe och fortsätter:
– Så om allting går som det ska får vi flyga härifrån i morgon (läs: i dag). Med lite tur kan vi vara på Åland på onsdag.
Loffe säger dock att han inte vågar ta ut någonting i förskott.
– Nej, det vågar jag inte. Faktum är att vi har bokat biljetter med Eurowings till den 29 mars, ifall att det skulle skita sig med Finnairs flyg.

”Går ingen nöd på oss”
Förutom Loffe och frun Britt Viola ingår också paret Ingolf och Mia Hallén i sällskapet.
Hur har ni det?
– Det går absolut ingen nöd på oss. Vi kan röra oss fritt här i området. Men nog ska det ju bli skönt att komma hem, även om man inte ser fram emot att sitta i karantän i 14 dagar, säger Loffe.
Hur är det på Gran Canaria i övrigt?
– Det är bedrövligt. Gatorna är tomma och det är i princip helt öde. Allting har stängt igen förutom mataffärer och apotek.
– Det värsta för oss turister är alla rykten som florerar här. Man vet liksom inte vad som gäller eller vad som ens stämmer. Det är nya bud hela tiden. Bland annat har vi hört att alla hotell och turistlägenheter ska stänga 26 mars. Om det är så, vart ska alla strandade turister ta vägen då?

En fråga för Utrikesministeriet
Paren Johns och Hallén är inte de enda ålänningarna som är strandsatta på Gran Canaria.
– Vi är ganska många ålänningar här, säger Loffe Johns.
Vet du hur det blir för övriga? Flyger de också hem med tisdagens Finnair-flyg?
– Det var jag faktiskt inte. Men jag tror att det är flera som lyckats ta sig hem, eller som är på väg inom kort.
Under lördagens pressinformation sade lantrådet Veronica Thörnroos (C) att man är medveten om att det finns strandsatta ålänningar utomlands, men att det till syvende och sist är en fråga för Utrikesministeriet att hantera.
– Gränsdragningen är tydlig, förklarade Thörnroos.
När Ålandstidningen når Veronica Thörnroos under måndagen har hon egentligen ingen ny information att komma med i fallet.
– Jag har hört att några ålänningar är på väg hem och att Utrikesministeriet ordnat med ytterligare transporter, men inte mer än så. Hur som helst är jag säker på att Utrikesministeriet gör allt de kan för att få hem folk, säger Thörnroos.

Den 18 juni, sedan vet ingen i dag om den finländska sjöfarten har något fortsatt stöd från regeringen.
I värsta fall kan rederierna tvingas lägga ned trafiken igen.
– Vi avvaktar, men det är utmanade att trafikera med så få passagerare, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Debatten om Liberalernas motion om kommunreformen fortsätter uppröra känslor i lagtinget på måndagen.

Misstänksamheten mot inresande är fortsatt stor på Åland, liksom rädslan att resenärer från Sverige ska sprida coronaviruset.

– Oron i samhället gör mig bekymrad på riktigt, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Granbarkborren ödelägger skog i våra närområden. Nu inleds mätning av förekomsten också på Åland.

– Skogsägarna behöver tänka på att få ut virket medan det ännu är värt något. Sedan blir det bara brännved av det, säger Mikael Sandvik på skogsbruksbyrån.

Lagtingsledamöterna Nina Fellman (S) och John Holmberg (Lib) reserverar sig mot finans- och näringsutskottets betänkande för landskapsregeringens tredje tilläggsbudget.

– Det som är klart är att de 1,5 miljoner som fördelas genom landskapsandelarna över huvud taget inte träffar rätt, säger Nina Fellman under måndagens lagtingsdebatt.

Byggnadsfirma Hans Mattsson söks i konkurs. Bolaget förlorade nyligen entreprenaden för samlingshuset i Jomala.

IFK Mariehamns ligalag skriver ett så kallat farmavtal med division 3-laget FC Åland. Det står klart efter ett pressmeddelande från IFK Mariehamn under gårdagen.

För en vecka sedan lovade landskapsregeringen (LR) att betala för 200 sommarpraktikanter.
Nu tvingas man dubbla antalet platser – trycket är för hårt.
– Ur vår synvinkel en fullkomlig succé, säger näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ).

Sedan början av april av har Ålands restauranger och caféer hållit stängt, förutom gällande takeaway. I går slog flera av dem åter upp dörrarna och välkomnade sina gäster – med vissa restriktioner.
– Det är fantastiskt. Som vi har väntat på det här, säger Christel Natri vid Bagel Bee.

Helgens vackra väder fick många att stanna till vid någon av glasskioskerna som har öppnat för säsongen.
För många var det dessutom premiär för den klassiska sommarglassen i bägare eller strut.

I dag håller landskapsregeringen ny pressinformation om coronaläget på Åland, den första sedan de två nya fallen av konstaterad smitta meddelades. Ålandstidningen direktsänder pressträffen med start klockan 16.00.

Bildkonstnären Rita Jokiranta har utsetts till Ålands kulturdelegations kulturpristagare. Prissumman är på 5.000 euro. 

I dag presenterade Finlands bollförbund spelschemat för den nationella ligan. Den 13 juni är det premiär och Åland United inleder samma dag hemma mot TiPS från Vanda.

– Vi är bättre förberedda än våra motståndare, säger ÅU:s sportchef Mikael Virta.

Fler nyheter