Ms Skarven gick på grund i Ekholmssund i morse. Totalt 31 personer är ombord.
– Det är ingen fara på något vis, det kommer inte in vatten i båten, säger Tomas Lindqvist som är vd för driftsentreprenören Ansgar Ab.
Färjan står nu stilla tills dykare har undersökt den och gett klartecken till att den flyttas.

Klockan 7:40 fick Tomas Lindqvist samtalet om att Skarven, som var på väg till Degerby, haft bottenkänning i Ekholmssund.

– Det är 25 passagerare ombord och sex besättningsmän. Totalt 31 personer, säger Tomas Lindqvist.

Färjan tar inte in vatten, säger han.

– Vi vet att det är hål, men vi vet inte hur hur mycket.

Berörda myndigheter har kopplats in. 

– Innan vi kan flytta Skarven måste vi ha en en dykarbesiktning och få besked om vi kan flytta henne.

Passagerarna ombord ska transporteras i land.

– Det ordnas även transport vidare till Mariehamn.

Varför Skarven gått på grund är i det här skedet oklart.

– Vi vet inte det än. Men det är ett smalt ställe, säger Tomas Lindqvist.

Två nya avgångar tur och retur med ms Gudingen sätts in mellan Långnäs och Överö

• Avg. Långnäs kl. 09:25, ank. Överö kl. 10:05

• Avg. Överö kl. 10:10, ank. Långnäs kl. 10:50

• Avg. Långnäs kl. 10:55, ank. Överö kl. 11:35

• Avg. Överö kl. 11:40, ank. Långnäs kl. 12:20

Ms Gudingen avg. kl. 12:20 (i stället för 12:00) Långnäs-Kökar, därefter trafik enligt ordinarie turlista.

En turlista med ms Odin är under arbete, meddelar Ålandstrafiken.

Med röstsiffrorna 4–3 har stadsstyrelsen beslutat att ställa ut det förslag till delgeneralplan där 13 hus i centrum listas som värdefulla byggnader som bör k-märkas.
Under 30 dagar i maj och juni kommer förslaget att vara utställt i stadsbiblioteket och det är då möjligt att lämna in anmärkningar.

Wiklöf Holding köpte i höstas Air Ålands hangar vid flygfältet. Nu har bolaget fått avslag på jordförvärvstillstånd för fastigheten, eftersom tre av sju i styrelsen saknar hembygdsrätt.
– Vi måste följa lagstiftningen och det finns ingen grund för undantag i det här fallet, säger kansliminister Nina Felman (S).

Finlands Meteorologiska Institut (FMI) har utfärdat en varning för gräsbrand på Åland. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus.

Utöver de 30 miljoner som via Paf-medlen fördelades till det åländska samhället 2018-2019 sponsorerar spelbolaget åländska personer, föreningar och evenemang med cirka 400.000 euro årligen.

Flera patienter evakuerades efter en mindre brand i C-huset på sjukhusområdet i morse. Men läget är nu under kontroll och branden är släckt. Sjukhuset befinner sig dock tills vidare i beredskapsläge.

Ålands natur och miljö och Ålands landsbygdscentrum är kritiska till landskapsregeringens beslut att inte införa en åländsk ursprungsmärkning.
– Vi tycker att det är beklagligt att landskapsregeringen väljer att Åland inte ska ingå i ursprungsmärkningen, säger Simon Holmström, kansliledare på Ålands natur och miljö.

De mindre oppositionspartierna sågar under tisdagens plenum landskapsregeringens 10 euro stora höjning av det månatliga ensamförsörjartillägget i barnbidraget
– Landskapsregeringen presenterar det som en stor förbättring, men det handlar om 30 cent per dag, säger Bert Häggblom (Ob).

Samarbetsförhandlingarna vid Åland Post är avslutade. Två tjänster försvinner.

Vice lantrådet Camilla Gunell (S) beslöt förra veckan att avskriva landskapsregeringens kapitallån på 300.000 euro till Air Åland. Detta sedan Ålands tingsrätt beslutat att konkursen förfaller, eftersom konkursboets medel inte räcker till för att betala kostnaderna för konkursförfarandet.

Ålands Näringsliv vill sälja Bergkulla i Lemland. Pengarna ska användas för olika projekt inom handeln.
– Det tycks vara livets gång att man ska avyttra grejer, men för min del kändes det vemodigt när jag såg annonsen i tidningen, säger hedersmedlemmen Rolf Nordlund.

– Jag är en stor vän av EU. Men jag är inte vän av allt EU gör, säger Anton Nilsson som kandiderar på SFP:s lista i EU-valet den 26 maj
Siktet är inställt på en andraplats på listan, och därmed en möjlighet att bli ersättare i Europaparlamentet.

Rederiet Ansgar Ab från Kumlinge tar över trafiken på skärgårdstrafikens norra linje Hummelvik–Torsholma den 1 september.
Landskapsregeringens månadskostnad om 102.000 euro innebär en 38 procent stor inbesparing jämfört med dagens avtal med Nordic Jetline.

Viking Line avslutade under tisdagen samarbetsförhandlingarna som kan beröra så många som 25 landtjänster.
– Nu ska vi fatta vårt slutliga beslut om uppsägningar, säger vd Jan Hanses.

Fler nyheter