Den senaste tidens regn skapar oro hos en av Ålandstidningens läsare. Utjämningsbassängen vid Odalgården i Strandnäs har fyllts med vatten och läsaren som anser att vattnet rinner undan för långsamt oroas för att ett barn ska halka och råka illa ut.

I vår är Rebecka Sjöblom klar med sina närvårdarstudier och har sedan planer på att jobba ett år innan hon studerar vidare.
– Jag har alltid tänkt att jag skulle jobba inom vården. Jag tycker om att ta hand om människor, säger hon.

Förbundsstyrelsen för kommunernas socialtjänst pressar ner budgetförslaget för 2020 med ytterligare en halv miljon efter kraven från kommunerna. Det innebär att förbundet nästa år ska bedriva den verksamhet kommunerna och omsorgsförbundet haft för en halv miljon mindre än 2020.
– Det kommer bli strama tyglar, säger styrelseordförande Runar Karlsson (C).

ÅMHM:s myndighetschef Susanne Perander blev på nytt nedröstad vid det senaste styrelsemötet. Ordförande Marcus Måtar (Ob) ställde ett motförslag som vann i omröstning, något som ledde till konflikt under mötet.

”Man väljer återigen att vid sittande bord ställa mitt arbete på ända”, skriver Susanne Perander i sin avvikande åsikt.

Åsikterna skilde sig vitt när delgeneralplanen för centrum togs upp i stadsfullmäktige under tisdagskvällen.
– Det kan finnas skäl till att inte hålla på med skrämselpropaganda, sade Katrin Sjögren (Lib) i ett replikskifte.
Debatten slutade med att ärendet bordlades till nästa fullmäktigemöte.

Det 35:e coronafall som under tisdagkvällen rapporteras på ÅHS webbsida är inte nytt. Det meddelar Hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen i ett pressmeddelande. Det rör sig om det fall som upptäcktes i söndags. ÅHS hemsida uppdateras med fördröjning. Det fall som rapporterades om på söndagen som beskrevs som det 34:e var det alltså det 35:e fallet.

Vice lantrådet Harry Jansson (C), med ansvar för självstyrelsepolitiska frågor, är skarpt kritisk till att Gränsbevakningen haft personal som inte kunnat svenska stationerad i hamnarna.
– Jag hoppas att Arne Selander gör en formell anmälan, säger han.

Forskningen i hjärt- och kärlsjukdomar vid det nybildade Anders Wiklöf-institutet i Uppsala har nu varit i gång i sex månader. Men redan visar man resultat, också av det mer oväntade slaget när det gäller hjärtmediciners påverkan på covid-19.

I vår tar Natalie Fagerlund studenten. Sedan fortsätter studierna till barnmorska antingen i Finland eller Sverige.
– Jag känner mig motiverad att fortsätta studierna direkt. Men det beror förstås på om jag kommer in till utbildningen, säger hon.

Den omtalade och tilltänkta ungdomsfesten på Hammarbo i Hammarland som slutligen ställdes in ska bli av – men vid ett senare tillfälle. Det säger Optinovas koncernchef, Anders Wiklund, som ur egen ficka har lovat sponsra festarrangören när coronaläget ha lugnat sig.
– Arrangören ska ha beröm för sitt beslut, säger han.

Rumänska har gått om finska som näst största modersmål bland grundskoleeleverna, det visar den senaste statistiken från Åsub.
– 58 elever har rumänska som modersmål och 51 har finska, säger statistikern Jakob Sällström.

Stadsfullmäktige tar i kväll upp ärendet om en delgeneralplan för centrum. En fråga som varit mycket omdiskuterad är den om byggnadsskydd. Även i kväll väntas ämnet leda till diskussioner och omröstningar.
– Det kan bli återremiss igen, säger Peter Enberg (MSÅ), vice ordförande i stadsstyrelsen.

Lantrådet Veronica Thörnroos (C) deltar på tisdagen i ett toppmöte med FN:s generalsekreterare António Guterres. På agendan står coronakrisen, skriver lagtinget i ett pressmeddelande.

Ålandstidningen direktsänder veckans pressinfo från landskapsregeringen med anledning av coronaläget. Sändningen startar klockan 16.00.

Fler nyheter