Paf stänger tillfälligt ner alla spelautomater på Åland för att förhindra spridningen av coronaviruset. Det meddelade man ombuden under måndagen.
– Vi måste göra allt i vår makt för att se till att spridningen inte fortsätter mer än nödvändigt, säger Andreas Remmer, direktör för land- och fartygsverksamheten.

Paf meddelade de åländska ombuden under måndagen. I meddelandet skriver spelbolaget att man beslutat stänga ner alla spelautomater på Åland tillfälligt för att förhindra spridningen av coronaviruset i och med de två första konstaterade fallen på Åland.

Alla ombud på Åland ombads i meddelandet att dra ur strömmen på sina spelautomater från och med i går, måndag.

Vidare meddelade Paf att man kommer att följa situationen kontinuerligt och att man öppnar spelautomaterna igen så fort läget har stabiliserats.

Andreas Remmer säger att man fattade beslutet efter att landskapsregeringen i helgen meddelade att Åland nu har sina två första fall av coronavirus.

– Och vi måste se till att vi gör allt i vår makt för att se till att förhindra smittspridningen. Det är naturligtvis inte bra för ombuden, men det måste göras.

Väldigt besviken

En som är väldigt besviken på Pafs beslut är Anders Holmberg som driver Shell Select i Mariehamn.

– Det är tufft att vara företagare just nu. Vi alla går igenom ett stålbad. Och nu när vi företagare kämpar för vår överlevnad slår man ytterligare undan fötterna på oss genom att stänga ner spelautomaterna.

Det finländska spelbolaget Veikkaus stängde redan för en och en halv vecka sedan ner alla spelautomater i Finland.

– Men skillnaden där är att de kommer att betala ut ersättning för inkomstbortfall. Jag kan köpa att man vidtar den här åtgärden för att minska smittorisken, men för många ombud är det här viktiga pengar som vi nu förlorar. Man blir lite fundersam som företagare.

Kan inte användas dubbelt

Andreas Remmer säger att han hört talas om Veikkaus ersättning, men att han inte känner till några detaljer.

– Samtidigt ska man komma ihåg att Veikkaus är i en annan situation. Finska staten har inte sagt att alla Veikkaus pengar ska användas för att lösa ut hela Finland från den här situationen. På Åland förbereds nu ett krispaket för hela samhället som primärt sätts ihop med Paf-pengar. De pengarna kan inte användas dubbelt.

Han menar att Paf i det här skedet inte fått några direktiv om att dutta med ersättningar.

– Än så länge är vår plikt att använda pengarna för att så långt som möjligt hjälpa hela Åland med ett stort krispaket. Men om frågan lyfts politiskt kommer vi så klart att lyssna.

Borde Paf som ett samhällsägt bolag i det här skedet stänga ner spelautomaterna som är en av få intäktskällor för många småhandlare på Åland. Kunde man inte i stället se till att det finns bra handsprit och skicka order om hur spelautomaterna ska rengöras?

– När Veikkaus stängde ned sin fysiska verksamhet på fastlandet fredagen den 13 mars, på grund av där ökande antal Covid-19-fall, gjorde vi en uppdaterad riskbedömning. Det fanns vid den tidpunkten ännu inget bekräftat fall av Covid-19 på Åland, och vi valde att tills vidare fortsätta verksamheten, men vi instruerade samtidigt alla ombud att se till att maskinerna rengjordes noggrant och på regelbunden basis. Nu när Covid-19 har bekräftats på Åland har vi gjort en ny riskbedömning. Denna innebär att vi inte kan motivera fortsatt drift, trots regelbunden rengöring, vilket för övrigt våra ombud skött på ett ypperligt sätt. Vi förstår våra ombuds situation och frustration, men extraordinära omständigheter kräver extraordinära beslut och vi har alla ett samhällsansvar att motverka risker för smittspridning. 

Debatten om Liberalernas motion om kommunreformen fortsätter uppröra känslor i lagtinget på måndagen.

Misstänksamheten mot inresande är fortsatt stor på Åland, liksom rädslan att resenärer från Sverige ska sprida coronaviruset.

– Oron i samhället gör mig bekymrad på riktigt, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Granbarkborren ödelägger skog i våra närområden. Nu inleds mätning av förekomsten också på Åland.

– Skogsägarna behöver tänka på att få ut virket medan det ännu är värt något. Sedan blir det bara brännved av det, säger Mikael Sandvik på skogsbruksbyrån.

Lagtingsledamöterna Nina Fellman (S) och John Holmberg (Lib) reserverar sig mot finans- och näringsutskottets betänkande för landskapsregeringens tredje tilläggsbudget.

– Det som är klart är att de 1,5 miljoner som fördelas genom landskapsandelarna över huvud taget inte träffar rätt, säger Nina Fellman under måndagens lagtingsdebatt.

Byggnadsfirma Hans Mattsson söks i konkurs. Bolaget förlorade nyligen entreprenaden för samlingshuset i Jomala.

IFK Mariehamns ligalag skriver ett så kallat farmavtal med division 3-laget FC Åland. Det står klart efter ett pressmeddelande från IFK Mariehamn under gårdagen.

För en vecka sedan lovade landskapsregeringen (LR) att betala för 200 sommarpraktikanter.
Nu tvingas man dubbla antalet platser – trycket är för hårt.
– Ur vår synvinkel en fullkomlig succé, säger näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ).

Sedan början av april av har Ålands restauranger och caféer hållit stängt, förutom gällande takeaway. I går slog flera av dem åter upp dörrarna och välkomnade sina gäster – med vissa restriktioner.
– Det är fantastiskt. Som vi har väntat på det här, säger Christel Natri vid Bagel Bee.

Helgens vackra väder fick många att stanna till vid någon av glasskioskerna som har öppnat för säsongen.
För många var det dessutom premiär för den klassiska sommarglassen i bägare eller strut.

I dag håller landskapsregeringen ny pressinformation om coronaläget på Åland, den första sedan de två nya fallen av konstaterad smitta meddelades. Ålandstidningen direktsänder pressträffen med start klockan 16.00.

Bildkonstnären Rita Jokiranta har utsetts till Ålands kulturdelegations kulturpristagare. Prissumman är på 5.000 euro. 

I dag presenterade Finlands bollförbund spelschemat för den nationella ligan. Den 13 juni är det premiär och Åland United inleder samma dag hemma mot TiPS från Vanda.

– Vi är bättre förberedda än våra motståndare, säger ÅU:s sportchef Mikael Virta.

Anders Boström slutar som vd på Quickly efter ungefär två och ett halvt år på posten. 
– Det är ingen dramatik bakom beslutet. När jag började som vd på Quickly 1.1.2018 så var jag tydlig med att jag kommer att stanna max 3 år, skriver Anders Boström i ett pressmeddelande.

Fler nyheter