Senast den 31 maj ska Fastighets Ab Bio Savoy ha återställt fasaden på biografbyggnaden, annars hotas företaget av ett vite på 200.500 euro. Det beslutade en enig byggnadsnämnd under måndagen.

Kommentarer

Kan inte myndigheterna för en

Kan inte myndigheterna för en gångs skull tänka själva i stället för att bita sig fast vid formaliteter? Strunta i den överförsiktiga stadsarkitekten och hennes byråkratiska hantlangare. Vi, allmänheten, tycker huset är vackert, och ser inte millimeterskillnaderna. Ifall Erik Bryggman hade levat, hade han smålett över förståsigpåarnas krångel om de för vanliga människor osynliga detaljerna. Låt Savoyhuset vara exempel på hur ett hus kan moderniseras och utvecklas varsamt, och ändå förbli vackert. När det någon gång finns något i staden som är bra, måste ni inte alltid förstöra. Retirera nu, annars flyttar väl också biografen till Maxinge, på samma sätt som det mesta andra positiva som stadens fäder och mödrar sätter tänderna i.

Felsökningen på bron över Lemströms kanal har ännu inte gett resultat.
– Vi misstänker nu att det är ett elfel, säger verkstadschef Peter Danielsson på landskapets verkstad.

I dag röstade riksdagen om förtroendet för regeringen. Regeringen fick fortsatt förtroende med rösterna 101-73. 8 röster var blanka och 17 ledamöter var frånvarande.

Mariehamns stad meddelar att Havsgatan skall byggas om. Grävningsarbeten för vatten- och avlopp pågår i korsningen Havsgatan-Skillnadsgatan.

Ytterligare fyra åländska verksamheter är nu Green Key-certifierade.

Att sprida kunskap om Åland i Sverige är nyckeln till ett utvecklat samarbete mellan regionerna. Det var beskedet från panelen när Ålands Framtid ordnade debatt i går kväll.
– Det behövs en större kunskap på svensk myndighetssida för att förstå att det finns ett nära samarbete som kan utvecklas, säger svenske riksdagsledamoten Per Lodenius (C).

Ålands näringsliv vill att landskapsregeringen ska utreda om en tunnel till Föglö blir mer ekonomiskt fördelaktigt än färja.
Men infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ) menar att det inte är ett alternativ.
– Att bredda upphandlingen är ett ickealternativ, säger han.

Återkommande elavbrott påverkar produktionen hos Ålands trädgårdshall. Datorer och produktionslinjer riskerar att slås ut.
– Vår optiska sorteringslinje kostar över en miljon euro, slås den ut kan produktionen stå stilla flera dagar, säger vd Tord Sarling.

Ålands framtids styrelse föreslår att Pia Eriksson väljs till ny partiordförande efter Axel Jonsson.
Det presenterade styrelsen på en presskonferens alldeles nyss.

Styrelsen för Air Åland begär bolaget i konkurs, meddelar man i ett pressmeddelande. Efter Nextjets konkurs i våras finns inte längre någon verksamhet i företaget.

Luftkvaliteten på Åland, liksom i övriga södra Finland, är just nu sämre än normalt. Det skriver landskapets miljöingenjör Mia Westman i ett pressmeddelande.

En 30-årig finsk kvinna hittades död ombord på kryssningsfartyget Baltic Princess på måndagen.

Sydvästra Finlands polis utreder dödsorsaken.

Chipsters, som numera ägs av Martin & Servera, har ett tufft år bakom sig. Tre personer sägs nu upp vid fabriken i Norrböle.
– Vi har fått en mycket tuffare start än vi någonsin hade räknat med säger Håkan Åkerström, vd för Martin & Servera och styrelseordförande för Chipsters.

Den sista augusti nästa år går entreprenadavtalet på norra linjen i skärgårdstrafiken ut.
Då vill landskapsregeringen göra stora förändringar i trafiken.
– Vi kan minska antalet fartyg och därigenom få lägre kostnad, säger infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ).

Fler nyheter