Landskapsregeringen känner sig tvungen att kompensera kommunerna med över tre miljoner efter att Kumlinges kommundirektör Christan Dreyer hittat ett fel i hur lagen om landskapsandelar tillämpats.
Nu riskerar kommunernas budgetprocess att försenas på grund av osäkerhet om andelssystemet.
– Det är så mycket pengar att det kan påverka skatteöret i kommunerna, säger Christan Dreyer.

Kommentarer

Man kan undra – hur många

Man kan undra – hur många påminnelser behöver Lagtinget egentligen få sig till livs om Landskapsregeringens (LR:s) amatörmässiga försök att styra kommunala angelägenheter. På högsta juridiska nivå i sammanhanget – där låter man sig dessbättre inte imponeras. Bakläxorna LR drabbas av därifrån får också vi gräsrötter vetskap om ... gång på gång. Och orsaken till dem utgörs rätt tydligt av det i grunden fellmanska försöket att ”modifiera” vår åländska kommunstruktur – en i praktisk bemärkelse stort iögonfallande grötmyndighet – som gemene ålänning vid varje omröstning tydligt klargör sig varken vilja ha eller behöva. Den omständigheten verkar LR som sådan vara fast besluten att älta om i oändlighet. I den mån en LR enligt gängse åländsk måttstock skulle ha funnit sig ha trampat i klaveret så gruvligt som vår nuvarande motsvarighet verkar ha gjort ... ja, då vore en gängse LR med största sannolikhet kapabel att komma till insikt om att den egna skäppan vanligen är fylld av egna angelägenheter. Och vilken LR:s angelägenhet är viktigare än den nu så högaktuella självstyrelselagen? Kom bara inte någon ytterligare dragande med ”Kortrutten” – varken med eller utan tunnelbestyr!

Långtidssjukskrivningar och övertidskostnader väntas tynga Räddningsverkets resultat med 50.000 euro i år.
– Långtidssjukskrivningarna är yrkes- och åldersrelaterade, säger tillförordnade räddningschefen Karl Nordlund.

287 personer bänkade sig under lördagskvällen för supé på Arken, när Ålands cancerförening för elfte året i rad ordnade gala till förmån för Rosa Bandet och Blå Bandet.
Efter maten dansade än fler till tonerna av Conny Henrix, Tonfixarna och Sunrize.

En cyklist fördes vid 17.15-tiden på lördagseftermiddagen till sjukhuset efter att ha krockat med en personbil på Lillåkersvägen i Strandnäs.

Tre frivilliga brandkårer släckte under lördagseftermiddagen en 300 kvadratmeter stor markbrand i Bertbyvik, Saltvik.
Två brandkårer släckte samtidigt en mindre markbrand i Tranvik, Sund.

Det blev rena rama Hitchcock-filmen när Viking Line Cinderella passerade Marhällan tidigare i veckan. På grund av den täta dimman flög hundratals fåglar rakt in i fartyget.

Under fredagen anmäldes bland annat klottrande ungdomar samt stökiga hemmafester till polisen.

Formerna vid den nya rondellen på Ålandsplan börjar ta sig. Just nu gjuts den kantsten som ska avskilja körbanan runt hela rondellen. Därefter asfalteras rondellen stegvis.
– Det är lite dominoeffekt över arbetet, säger Aadu Nael, grävmaskinist på Karlssons Schakt & Transport.

Det tidigare vice lantrådet Jörgen Strand har beslutat sig för att ställa upp i lagtings- och kommunalvalet 2019.
– Jag ställer upp för att jag har ett tydligt samhällsintresse.

Air Leap fick sitt eftertraktade och nödvändiga AOC-certifikat av svenska Transportstyrelsen. Nu ska flygbolaget inleda trafik med ett avtalsenligt plan från och med måndag morgon.

Det blir Byggnadsfirma Hans Mattsson Ab som bygger det nya samlingshuset i Jomala. Byggstart sker i november.

Den åländska företagaren övertog lagstridigt en traktor värd minst 25.000 från sitt företag – sex dagar före detsamma försattes i konkurs.
Det skriver konkursförvaltaren, som yrkar att traktorn förs tillbaka till boet.

I går avslutades Viking Lines samarbetsförhandlingar. Tio tjänster försvinner, varav tre i Mariehamn.

Landskapsregeringen vill införa ett stöd för att hämta avställda fordon till skrotning.
– Det är en början på att röja upp bland alla fordon som borde skrotas och avregistreras, säger Mona Kårebring-Olsson på miljöbyrån.

Fler nyheter