Landskapsregeringen ser inget behov av hälsokontroller och coronatester vid de åländska hamnarna och flygplatsen. Det meddelade man under dagens presskonferens.

Lantrådet Veronica Thörnroos (C), som var tillbaka efter sin semester, kunde inledningsvis konstatera att läget fortsättningsvis är lugnt på Åland. Under de senaste veckorna har belastningen på landskapsregeringens coronatelefon minskat, varför man från och med nästa måndag hålls öppen från 10-15 i stället för 10-16.

Hon meddelade också att landskapsregeringen under måndagen besvarade ett förfrågningsunderlag från hälso- och sjukvårdsministeriet om munskydd.

– Vad gäller de beslut som framöver fattas kommer vi att delge er vad som gäller efter att vi har fått besked från Helsingfors.

Landskapsläkare Knut Lönnroth redogjorde vidare för epidemiläget. Fram tills i dag har över 3.000 ålänningar, det vill säga 10 procent av befolkningen testats.

– Det är tre veckor sedan det senaste fallet på Åland men i Sverige har man sett en marginell ökning den senaste veckan.

Inget behov av hälsokontroller

Knut Lönnroth meddelade också att man inom landskapsregeringen tillsammans med Ålands hälso- och sjukvård under måndagsförmiddagen diskuterade behovet av hälsokontroller och coronatester vid de åländska hamnarna och flygplatsen.

– Vi ser inget behov av den typen av tester och orsaken är att det redan i dag finns goda testmöjligheter som ger snabba svar på Åland. Vi upplever också att alla som reser till och från Åland har fått väldigt bra information.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen sade under presskonferensen att man nu luckrat upp begränsningarna för besök på sjukhuset.

– Det gäller redan nu att man får ta emot besökare om man är patient. Man får vara max två åt gången och helst följa besökstiderna. Man behöver inte ha några egna skyddskläder, alla skyddsutrustning finns på sjukhuset, men man behöver komma ihåg att hålla avstånd.

Landskapsregeringen får 40.000 kirurgiska ansiktsmasker av Optinova och Orkla.
Ansiktsmaskerna ska delas ut till dem som åker med kollektivtrafiken, när det finns fall av samhällssmitta på Åland.

Stallhagen har beslutat att nya aktier ska kunna emitteras.
Bolaget söker nu investerare – men det kan också bli möjligt för allmänheten att investera i bolaget.
– Det är 10.000 aktier och båda alternativen är öppna, säger Stallhagens vd Timo Vetriö.

Dykare kan ha hittat orsaken till Amorellas grundstötning. Det säger Olycksutredningscentralens vd Veli-Pekka Nurmi.
– Dykarna har hittat något men vi kan ännu inte med säkerhet säga vad det är.

Coronaviruspandemin och en allt större osäkerhet i samhället har inte påverkat Ömsens planer på mångmiljonsatsningen i centrum. Försäkringsbolaget jobbar fortsättningsvis i konstruktuv dialog med Mariehamns stad för att lösa planfrågan.
– Nog måste vi tro så mycket på Åland och Mariehamns stad och att det finns behov av ett levande centrum, säger vd Dan-Erik Woivalin.

Köpsugna besökare hade tagit sig till lördagens gårdsauktion på Föglö för att ropa in fynd.
Bland skatterna fanns lokalhistoriska guldkorn – och hundra år gammalt porslin i toppskick. 
– Förvånansvärt mycket blev sålt, säger auktionsutroparen Kjell Ekström.

Peter Forsström och Emilio Bergroth samt Kati Silvasti och Tiia Sucksdorff. Det heter de åländska mästarna i padel 2020.
Turneringen började i onsdags och avslutades på söndagen.

45 dagsböter blir straffet för en man som i augusti 2018 kallade en 13-årig pojke för grabbjävel och blattejävel. Mannen döms för ärekränkning och lindrig misshandel.

Parterna i den segdragna tvisten i Eckerö båtförening har meddelat att de inleder förhandlingar för att komma fram till en förlikningsöverenskommelse

Oljebekämpningsfartyget Halli anlände på fredagskvällen till Apotekarfaret utanför Föglö där Amorella gick på grund i söndags.

Redan när Amorella anlände till Nådendal klev Olycksutredningscentralens expertgrupp ombord för att inleda sin undersökning av olyckan.
– Vi ska, i detalj, utreda och dokumentera orsaken till grundstötningen, säger professor Veli-Pekka Nurmi, direktör för Olycksutredningscentralen.

Han är ”Robinson-Micke” med hela det svenska folket – ”kock-Micke” med det finländska. Nu planerar han att bli ”Turism-Micke” med hela världen. I många år har han drömt om att bygga ett hotell.
– Så länge inte coronan tar livet av mig ska jag kämpa till sista droppen för att det ska bli verklighet den här gången, säger han.

Bärgningsbolagets Alfons Håkans krav mot transportbolagen med last ombord på Amorella uppgick till 1,2 miljoner euro. Det framgår av totalt 41 fordringar som bolaget lämnade in till Ålands tingsrätt innan Viking Line tog på sig ansvaret.
– Men man behöver komma ihåg att en garantisumma inte är samma sak som bärgarlön, säger Alfons Håkans vd Joakim Håkans.

Lumparland offentliggör sina föredragningslistor med beslutsförslag i sin helhet. Det fattade kommunstyrelsen beslut om i förrgår.
– Det skapar en bättre insyn i vad som händer i kommunen, säger kommundirektör Mattias Jansryd.

Fler nyheter