Landskapsregeringen kommer att betala sommarpraktik för 200 ungdomar mellan 16 och 24 år i sommar.
– Totalt landar landskapets nota på cirka 250.000 euro, säger näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ).

Andelen unga abretslösa har stigit rekordartat de senaste veckorna, och för att undvika ytterligare ökning under sommaren gör landskapsregeringen en punktinsats och betalar sommarjobbet för 200 ungdomar.

– Det handlar om en månads jobb till 80 procent av heltid. Lönen blir 1.000 euro, säger Fredrik Karlström.

Landskapsregeringen tar på sig ansvaret som arbetsgivare, men sommarkobbet – eller praktiken – utförs sedan i åländska företag eller föreningar.

– Dte kan handla om enmansföretagare som normalt inte tar sommarextror men vill göra en samhällsinsats eller företag som inte har råd att anställa i sommar på grund av coronakrisen.

Ålands näringslivs vd, Anders Ekström, är nöjd med satsningen.

– Vi sade redan från början att vi kommer att behöva alla verktyg i lådan under den här krisen, och det här är ett av dem, säger han.

Plasto nådde inte riktigt sitt mål om ett plusresultat 2019, men vd Bruno Carlson är ändå nöjd.
– Vi gjorde en rejäl resultatförbättring, säger han om det gångna året.

De flesta dagar avvisar gränsbevakningen några inresande från Sverige, vanligtvis för att de kommer på en renodlad semesterresa.
– Det finns förstås de som ifrågasätter, men i huvudsak går det smidigt till, säger Mikael Eriksson på gränsbevakningen.

Landskapsregeringen bemöter Eriksson bygg Ab:s besvär gällande det avbrutna infrastrukturprojektet på Föglö. Byggfirman hävdar att avbrytandet görs på basen av en politisk agenda – LR nekar och säger att ekonomin ligger till grund för beslutet.
– Vi avbröt ju upphandlingen efter att coronakrisen slog till, säger infrastrukturminister Christian Wikström (Ob).

Simskola innebär att man är ute i alla väder, även när det regnar och blåser. Ålandstidningen besökte simskolan i Kvarnbo, Saltvik, och tog tempen.

Rederiaktiebolaget Eckerö beviljas statsborgen för lån om som mest 10,8 miljoner euro, meddelar den finska regeringen i eftermiddag.

Samfundsskatterna fördelas mellan kommunerna på ett i grunden riktigt sätt, men tillgängligheten borde bli bättre. Det anser landskapsregeringens arbetsgrupp i en ny rapport.
– Gruppens uppdrag var väldigt försiktigt formulerat. Jag hade gärna sett att vi kommit längre, säger Ålands kommunförbunds direktör Magnus Sandberg.

Det är fel att ta pengar från driftsbudgeten för att köra bort tjärasfalten. Det säger Gunnar Granlund (OCÅ) som reserverade sig mot infrastrukturnämndens beslut.

Jessy Eckerman (S) var ordförande i infrastrukturnämnden när Ålandsvägen byggdes om. Hon välkomna en granskning av ärendet, men säger att politiker måste kunna lita på att tjänstemännen kan sitt jobb.

Infrastrukturämndens ordförande Julia Birney (Lib) är inte främmande för att utreda ombyggnaden av Ålandsvägen, men just nu är inte rätt tillfälle, anser hon.
Hur man ska finansiera borförandet av tjärasfalten kan hon i dag inte svara på.

Finland håller fortsatt stängt för fritt inresande från bland annat Sverige, det meddelade Finlands regering under en presskonferens i kväll.
– Men vi öppnar också mot många andra länder, sade utrikesminister Pekka Haavisto.

Viking Line har inget eget mål för att minska koldioxidutsläpp, men stöder en halvering till och med 2050. Däremot är man intresserade av att minska bunkerkostnaderna.

Framtidens kollektivtrafik. Så beskriver infrastrukturminister Christian Wikström elbussarna som förväntas köra runt på Åland i början av 2022. Redan i slutet av juli kommer en elbuss till Åland för ålänningarna att bekanta sig med.
– Det är ett roligt projekt. Vi hoppas många kommer med och åker, säger Christian Wikström.

De åländska rederierna har arbetat aktivt för att minska bränsleförbrukningen och därmed utsläppen, säger Åland riksdagsledamot Mats Löfström.
– Nu gäller det att upplysa regeringen om hur sjöfarten som bransch ser ut.

Fler nyheter