Åtta personer på Åland är bekräftat smittade av coronaviruset. En av dem är inlagd på sjukhus.
Landskapsläkare Knut Lönnroth konstaterar att Åland nu har samhällssmitta.
– Vi har epidemin här, säger han.

Sammanlagt har 163 personer på Åland testats för viruset och åtta har hittills konstaterats vara smittade. Fem av dem har rest utanför Åland till Sverige, Finland och övriga Europa.

En av de smittade har fångats upp genom smittspårning, medan två av dem har blivit smittade från okänt håll. De har inte varit ute och rest och har inte smittats av någon de känner.

– Två av fallen har inte rest. Det betyder att smittan har skett på Åland. Och har man ingen känd kontakt med ett bekräftat fall, betyder det att man är smittad av en person man inte vet detvem är. Det betyder att vi har att göra med en verifierad samhällssmitta, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.

– Vi har epidemin här, konstaterar han.

Han menar att den konstaterade samhällsspridningen nu bekräftar vad man haft som antagande ända sedan undantagstillståndet sattes i kraft.

Hur allvarlig är samhällsspridningen, hur orolig behöver man vara? 

– Vi vet inte var smittan finns, vilket betyder att den kan finnas precis var som helst. Det är tråkigt att behöva säga, men det är den enda slutsatsen som man kan dra just nu. 

Han understryker att det fortfarande är oklart vad coronaviruset har för naturlig spridningsförmåga och smittsamhet.

Vårdpersonal smittad

En av de smittade är intagen på sjukhus, resten har lindriga symtom. 

– Vi har den första personen som kräver sjukhusvård, inte intensivvård, så här långt, säger Knut Lönnroth. 

En av de smittade är anställd på ÅHS och ingår i vårdpersonalen.

Var har den här personen blivit smittad?

– Jag vet uppriktigt sagt inte, det är för mycket på detaljnivå.

Man har gjort smittspårningen för alla smittade och 30 personer som varit i närkontakt med dem är nu satta i karantän.

– Det inkluderar även sjukvårdspersonal, säger Knut Lönnroth.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen har ingen exakt siffra på hur många av ÅHS anställda som är i karantän, men de är färre än tio, säger hon.

Det åländska it-bolaget Pedago stämmer landskapets it-bolag Åda på 2.640.000 euro i skadestånd. Orsaken är att Pedago anser att Åda gjort en olaglig upphandling.

Mariehamns pensionärsförening och Norra Ålands pensionärsförenings medlemmar har inte samma utbud av verksamheter som de hade före coronapandemin slog till. Det enda som är igång i båda föreningarna är boulespelandet.

Dags för säsongsavslutning för Ålandstidningens nyhetspodd. Daniel Dahlén och Jonas Bladh försöker sammanfatta nyhetsvåren, men har svårt att ta sig i mål när coronaviruset, det amerikanska presidentvalet och annat ständigt tar dem på avvägar.

I går rapporterades det 15:e fallet av covid-19 på Åland. Sedan förra veckan har nu tre nya fall uppdagats. Den senaste i raden rör sig om en återvändande ålänning.
– Personen har lätta symptom för tillfället, säger Jeanette Pajunen, hälso- och sjukvårdsdirektör vid ÅHS.

Eriksson Bygg Ab förlorar i och med landskapsregeringens beslut ett mycket stort projekt.
– Det var kanske inte helt oväntat eftersom LR:s avsikt varit att lägga ned projektet, säger Bengt Eriksson, styrelseordförande för Eriksson Bygg.

Landskapsregeringen beslutade under torsdagsförmiddagen att häva upphandlingen om infrastruktur på Västra Föglö, bland annat Gripöbron.
– Det är en logisk följd av att vi sade upp avtalet om elhybridfärjan, säger infrastrukturminister Christian Wikström (Ob).

För att öka beläggningen på skärgårdsfärjorna ändrar landskapsregeringen avgiftssystem. Låg beläggning ska ge lägre pris, och fler bilar högre pris.
– Vi går in för att få fler att använda färjorna, säger infrastrukturminister Christian Wikström (Ob).

ÅHS rapporterar på sin hemsida ytterligare ett fall av covid-19. Det innebär att 15 personer nu smittas av viruset.

Maria Hoikkala har sagt upp sig från sin tjänst som polismästare på Åland. Nu lediganslås tjänsten.

Arbetslösheten på Åland var i slutet av maj uppe i 13,4 procent. Det är 0,3 procentenheter högre än det redan historiskt höga 13,1 procent som uppnåddes i mitten av maj. Det visar en ny rapport från Åsub.

Den nya havsplanen för Åland borde gälla endast öppna havsområden, anser EU-parlamentariker Nils Torvalds som i går ställde en fråga till EU-kommissionen om saken.

– Nu gäller det för myndigheterna att stå på sig, säger han.

En enig stadsutvecklingnämnd väljer att godkänna stadsstyrelsens förslag till plan för stadsdelen Sveden i Mariehamn.

– Den stora majoriteten är positiv till planen, säger stadsarkitekt Sirkka Wegelius.

Lagtingets plenum präglades i går av stundtals hätsk ordväxling i remissdebatten om landskapsrevisionen och den Liberala åtgärdsmotionen om kommunreformen. En skriftlig fråga gällande alkoholförsäljning av minderåriga hanns även med.

Fler nyheter