Gränsbevakningsväsendet skärper från och med i dag övervakningen av arbetsresor till Sverige. Resenärer ska vara beredda att uppvisa ett intyg från sin arbetsgivare.

Regeringen i Helsingfors har beslutat återinföra gränskontroll vid de EU:s inre gränser och begränsat persontrafiken vid gränsövergångarna och i hamnarna.

Enligt begränsningarna i beslutet är det tillåtet för finska medborgare och i Finland eller annat EU-land bosatta att återvända till området. Även arbetspendling och annan nödvändig trafik är tillåten. 

Gränsbevakningen skärper därför från och med i dag övervakningen av arbetsresor och annan nödvändig trafik vid de inre gränserna. Passageraren måste kunna förklara och bevisa sitt ärende samt sitt resande. Personen ska kunna uppvisa ett intyg från arbetsgivaren om orsaken till resan.

Regeringen fattade i går även beslut om att stänga hamnen i Mariehamn för passagerartrafik och tillåta den till hamnen i Långnäs. Rederierna som trafikerar Åland behöver därför inte längre ansöka om gränsöverskridningstillstånd vid varje avgång. 

Frakttrafik är fortsättningsvis tillåten till samtliga hamnar på Åland. 

Den 18 juni, sedan vet ingen i dag om den finländska sjöfarten har något fortsatt stöd från regeringen.
I värsta fall kan rederierna tvingas lägga ned trafiken igen.
– Vi avvaktar, men det är utmanade att trafikera med så få passagerare, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Debatten om Liberalernas motion om kommunreformen fortsätter uppröra känslor i lagtinget på måndagen.

Misstänksamheten mot inresande är fortsatt stor på Åland, liksom rädslan att resenärer från Sverige ska sprida coronaviruset.

– Oron i samhället gör mig bekymrad på riktigt, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Granbarkborren ödelägger skog i våra närområden. Nu inleds mätning av förekomsten också på Åland.

– Skogsägarna behöver tänka på att få ut virket medan det ännu är värt något. Sedan blir det bara brännved av det, säger Mikael Sandvik på skogsbruksbyrån.

Lagtingsledamöterna Nina Fellman (S) och John Holmberg (Lib) reserverar sig mot finans- och näringsutskottets betänkande för landskapsregeringens tredje tilläggsbudget.

– Det som är klart är att de 1,5 miljoner som fördelas genom landskapsandelarna över huvud taget inte träffar rätt, säger Nina Fellman under måndagens lagtingsdebatt.

Byggnadsfirma Hans Mattsson söks i konkurs. Bolaget förlorade nyligen entreprenaden för samlingshuset i Jomala.

IFK Mariehamns ligalag skriver ett så kallat farmavtal med division 3-laget FC Åland. Det står klart efter ett pressmeddelande från IFK Mariehamn under gårdagen.

För en vecka sedan lovade landskapsregeringen (LR) att betala för 200 sommarpraktikanter.
Nu tvingas man dubbla antalet platser – trycket är för hårt.
– Ur vår synvinkel en fullkomlig succé, säger näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ).

Sedan början av april av har Ålands restauranger och caféer hållit stängt, förutom gällande takeaway. I går slog flera av dem åter upp dörrarna och välkomnade sina gäster – med vissa restriktioner.
– Det är fantastiskt. Som vi har väntat på det här, säger Christel Natri vid Bagel Bee.

Helgens vackra väder fick många att stanna till vid någon av glasskioskerna som har öppnat för säsongen.
För många var det dessutom premiär för den klassiska sommarglassen i bägare eller strut.

I dag håller landskapsregeringen ny pressinformation om coronaläget på Åland, den första sedan de två nya fallen av konstaterad smitta meddelades. Ålandstidningen direktsänder pressträffen med start klockan 16.00.

Bildkonstnären Rita Jokiranta har utsetts till Ålands kulturdelegations kulturpristagare. Prissumman är på 5.000 euro. 

I dag presenterade Finlands bollförbund spelschemat för den nationella ligan. Den 13 juni är det premiär och Åland United inleder samma dag hemma mot TiPS från Vanda.

– Vi är bättre förberedda än våra motståndare, säger ÅU:s sportchef Mikael Virta.

Fler nyheter