Efter att två vandrare hört rop på hjälp i närheten av Solbacka i Saltvik, Ovanåker har eftersökningar inletts i området. Polisen uppmanar allmänheten att inte bege sig ut för att på egen hand försöka bistå i sökandet. Vid 21-tiden säger kommissarie Tommy Thörnoos att ingen person har påträffats, men att skallgång fortfarande genomförs i omgivningarna.

Kommissarie Tommy Thörnroos berättar att det var vid 17-tiden som samtalet kom om att två personer som vandrat bakom Solbacka hört rop på hjälp.

– De letade själva men kunde inte påträffa någon.

Gränsbevakningens Super puma söker just nu av området från luften, polisen söker med hund och även delar av Frivilliga räddningstjänsten har kallats in. Det är tät skog i området men då det även finns en damm i närheten är dykare på väg till platsen.

– Från polisen sida vill vi belysa att ett eftersök alltid leds av polisen och att ingen ger sig ut i skog och mark för att söka utan att vara involverad i det organiserade eftersöket, skriver polisen i ett pressmeddelande vid 19.30-tiden.

Den som har information som kan vara till nytta i sökandet kan kontakta polisen på numret 040 847 9550.

Uppdatering klockan 20:20:

Ålandstidningens fotograf Daniel Eriksson som är på plats vid Solbacka säger att helikoptern nu har kallats tillbaka. Eftersom värmekamera användes har Frivilliga räddningstjänsten avvaktat, men nu ger sig ett 30-tal personer därifrån ut i skogen till fots för att fortsätta sökandet.

 

Uppdatering klockan 21:12:

Kommissarie Tommy Thörnroos säger att ett trettiotal personer går skallgång i området. Hittills är sökandet resultatlöst.

Dålig lukt och allmänt dåliga utrymmen vid Mariehamns räddningsverk. Det är frågor som lyfts i en skrivning i infrastrukturnämndens detaljbudget.
– Vi försöker anpassa oss hela tiden men det kommer en gräns emot till slut, säger tf räddningschef Karl Nordlund.
Han vill nu väcka en diskussion om en om- och tillbyggnad av lokalerna.

Centern, Moderat samling, Obunden samling och Hållbart initiativ utgör underlaget i den nya landskapsregeringen.
– I mitt förslag ingår sju ministrar plus lantråd, säger Veronica Thörnroos (C).

Klockan 12 i dag presenterar Veronica Thörnroos (C) den nya regeringsbasen. Följ direktsändningen på Ålandstidningens hemsida.

Ålandsmejeriets utbud har de senaste åren vuxit men lönsamheten har inte till alla delar nått förväntningarna. Snart avslutas produktionen av glass.

Kompromissviljan i övriga partier är för låg och partierna ställer för höga krav för att ingå i regeringen. Det menar Centerledaren Veronica Thörnroos. 

Nu får hon svar av Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) och Katrin Sjögren (Lib).

– Jag tycker inte att vi har gjort något annat än kompromissa och hitta sätt för att lösa hennes pussel. Det där är väldigt orättvist, säger Annette Holmberg-Jansson. 

Partierna som ännu är en del av Veronica Thörnroos (C) regeringssonderingar ställer överlag höga krav – Centerns egna krav är inte orimliga, anser hon.

– Vi har varit väldigt öppna med att vi i egenskap av största parti anser att lantrådsposten är viktig för oss, säger hon.

För Kurt Häggblom från Eckerö blir söndagens fars dag den 72:a i ordningen. På tisdag blir han 98 år gammal och samma dag har han namnsdag.

– Det var inte alltför många år sedan jag firade alla tre på samma dag.

Regeringsförhandlingarna går fortsatt trögt för Centerns ordförande Veronica Thörnroos. Nu vädjar hon till de andra partierna att sänka sina krav.
– Om jag får ha ett önskemål är det att man har en större kompromissvilja och tänker på Åland i första hand, säger hon.

Åländska IT-säkerhetsföretaget Deductive Labs säkerhetschef och delägare, Kim Halavakoski, har valts in i styrelsen för Finlands största förening för cybersäkerhet. Han tillträder sin styrelseplats efter årsskiftet.
– Det är en ära att bli invald, säger han om utnämningen.

Berlinmurens fall var inte bara en politisk revolution, utan i hög grad ett helt lands oundvikliga konkurs.
När gränserna en gång öppnades gick det inte längre att kontrollera folket och ett år senare återförenades de båda tyska staterna.

Frihet är nyckelordet när Katja och René Janetzko reflekterar över livet i Östtyskland före och efter murens fall. René var själv med under de jättedemonstrationer i Leipzig som bidrog till att systemet avvecklades för exakt 30 år sedan.

Kostnaden för att avbeställa elhybridfärjan till Föglö går knappast att räkna ut innan LR inleder en process mot konsortiet.
Det är slutsatsen av Ålandstidningen rundringning.

En man som åtalas för tre stöldbrott medger två av dem under huvudförhandlingen. Han bröt sig bland annat in i en äldre kvinnas egnahemshus.
Kvinnan vaknade av inbrottet, vilket mannen ber om ursäkt för genom sitt juridiska biträde Johanna Nyman.
– Han hade inte tänkt att någon skulle vara hemma, säger hon.

Fler nyheter