Josefine Blomqvist från Sund är Ålands lucia 2018. Hon hoppas kunna sprida lugn och glädje tillsammans med hela luciagruppen.

– Vi har en jättebra grupp och vi är väldigt samspelta med sången, säger hon.

Varje år åker luciagruppen runt i landskapet och besöker Folkhälsans lokalföreningar och uppträder på olika platser. En av dessa platser som fått besök av årets luciagrupp är äldreboendet Solgården i Eckerö.

På Ålands kulturhistoriska museum finns en liten luciautställning där den som vill, helt gratis, kan få titta på bilder, foton, smycken och urklipp från luciafirandet på Åland från 1944 och framåt.

För fyra-fem år sedan bestämde sig Cecilia Öhberg att, om hon fick chansen, då hon blev 18 år skulle hon ställa upp i Ålands lucia. Nu är den tiden inne och Cecilia är en av årets sju lu-ciakandidater.
– Helt plötsligt var jag 18 år. Det gick väldigt snabbt, säger hon.

Jose ne Blomqvist kanske kunde kalla sig musikalutbildad kock med stort intresse för bakning och sång. Hon jobbar på Mattas gårdsmejeri med ostar, yoghurt och glass. Däremellan spelar hon just nu med i musikalen My Fair Lady och är en av årets luciakandidater med allt vad det innebär.

Som elevassistent är Alexandra Hamberg lärarens extra hand där det behövs. Hon trivs med jobbet och kanske kommer hon att utbilda sig ytterligare i framtiden.
– Jag kände att det var människor i olika åldrar som jag ville jobba med, därför valde jag närvårdarutbildningen vid Ålands yrkesgymnasium, säger hon.

I högstadiet började Amanda Karlsson sjunga med i Finströms dramatiska ungdomskör och sedan dess har hon sjungit. På fritiden dansar hon med Dunderdans och nu hoppas hon på en rolig och stämningsfull luciatid tillsammans med de övriga i luciagruppen.

I ett år har Felicia Holländer varit utbyteselev i Kalifornien därför skriver hon inte studenten i vår utan våren 2020. Efter studenten tänker hon jobba och förhoppningsvis har hon under den tiden klurat ut vad hon vill jobba med i framtiden.
– Just nu har jag ingen aning förutom att det ska vara något kreativt, säger hon.

Att umgås med vänner och familj är viktigt för Wilma Eriksson. Hon valde att flytta till stan och gå i Ålands lyceum då hon var 16 år.
– Jag fick ta ansvar för allt eftersom jag bodde ensam. Jag växte upp ganska snabbt, säger hon.

Ebba Hallbäck fick tidigt upp ögonen för musik och sång. Hon var tolv år då hon började spela klarinett på Ålands musikinstitut och sedan har det bara fortsatt. Som luciakandidat ser hon fram emot att uppträda för både barn och vuxna.