Skattegränsen är ett irritationsmoment i handeln med närregionen. Dess betydelse för den åländska ekonomin är trots det svår att överskatta.

I Finland är risken att drabbas av dödligt våld större än genomsnittet i de övriga industriländerna.
Orsaken är den nationellt så omhuldade alkoholen, men även en våldsam maskulinitetskultur.

En stark självstyrelsepoliitik, strama ekonomiska tyglar och fokus på hållbarhet. Det är kontentan av den nytillrädda landskapsregeringens regeringsprogram.

Dagligen hindras vi från att ta del av tjänster på svenska över internet. Problemet är omfattande och det minskar inte. Åland behöver jobba mer proaktivt med frågan för att vi ska kunna säkra våra möjligheter att i dag men även i morgon kunna ta del av svenskspråkigt material.

Även i skolmönsterlandet Finland fortsätter 15-åringarnas kunskapsnivåer att sjunka, visar årets Pisa-undersökning.
Åland behöver göra en egen undersökning.

Antti Rinne tvingas avgå efter hans undermåliga hantering av postkonflikten. Men det är knappast hela sanningen bakom att Centern tvingar bort statsministern.

Finlands hantering av EU-medlemskapet fortsätter nagga självstyrelsen i kanten.

Frågetecknen är många kring Obunden samling. Visserligen var många av frågetecknen redan kända sedan tidigare, men som kommande regeringsparti krävs det nu svar. För som regeringsparti representerar du inte bara dina egna väljare utan hela Åland.

Debatten om konsumtion i samband med Black Friday förtjänar bättre än den polarisering som råder i dag.

Självstyrelsen lyste med sin frånvaro i höstens valrörelse. Kommer det fortsätta vara så i det kommande regeringsprogrammet? Självstyrelsen är för viktig för att hanteras som vilken annan fråga som helst.
Den förtjänar större plats i det offentliga samtalet.

I en tid där digitaliseringen ofta nämns som lösningen på alla problem är den nu avblåsta poststrejken en otvetydig påminnelse om hur beroende vårt samhälle fortsätter vara av att kunna transportera människor och varor helt analogt.

Det är något med jultiden som får även de mest förhärdade individualister att lätta på plånbokslädret. Det är värt att glädjas åt.

På tröskeln till julförberedelserna är det kanske ofint att komma med en påminnelse om vad ordet ”hållbar”, som är ett favoritmodeord just nu, skulle kunna betyda.

Det är inte varje dag åländska företag nämns på den internationella nyhetskanalen Bloomberg, men förra veckan hade vi två företag som väckte uppmärksamhet. Såväl Enfuce som Ålandsbanken uppmärksammades i den internationella tv-kanalen.

Fler ledare