Spotify är Pride-aktuella, norråländska punkbandet Hemoglobins senaste steg på vägen mot målet att nå fler lyssnare med de samhällskritiska texterna.
– Och vi vill locka fler unga till låtskrivande, säger sångaren och gitarristen Lukas Lantz.

I dag inleds den 19:e upplagan av musikfestivalen Katrina Kammarmusik. 333 år har förflutit sedan kompositören Johann Sebastian Bach föddes, och tillsammans med ett stort antal kvinnliga tonsättare och musiker ur musikhistorien, bland andra den åländska pianisten Alie Lindberg, utgör han temat för årets Katrinafestival.

Första gången Alexandra Sjöblom såg någon elddansa var under en resa till Thailand. Hon började öva på egen hand med ett kvastskaft utan eld hemma på Åland, och i dag, några år senare, uppträder hon på både festivaler och möhippor med sin glödande dans.
– Eld är något som både fascinerar och trollbinder många människor.

I kväll öppnar utställningen ”Pplats” på Fotocentrum Peri i Åbo. I samband med vernissagen släpps även onlinepublikationen med samma namn. Både utställningen och magasinet har låtit vem som helst bidra med material som beskriver relationen till ön som plats.
– Lite senare i höst tar vi också publikationen och utställningen till Åland, säger Nayab Ikram, som fungerar som kurator.

Felicia Lindbäck har under två års tid hunnit hitta sitt plagg i sömnadsdjungeln – spetsklänningen. I sin lilla ateljé i huset på Bergö, Finström skapar hon med inspiration från haute couture-modet och gör aldrig något hon måste.
– Ju mindre styrd jag är, desto bättre blir mina prestationer.

Åländska Julia Carlsson, som tidigare gått under artistnamnet ”Julia Clara” och skrivit svävande solomusik med elgitarrslingor, synthar och stämmor i lager, har lagt den egna musiken på is ett tag. Nu fokuserar hon i stället på framtidens stora musiknamn genom jobbet på det Stockholmsbaserade skivbolaget Amuse.

I dag inleds den traditionella Vikingamarknaden i Kvarnbo, Saltvik. De åländska vikingarna har några svettiga förberedelsedagar i bagaget, och den senaste tidens torka medför eldningsförbud även för dem, men de ser fram emot att ta emot gäster i dag – särskilt då man erbjuder nya matmenyer i år. 

I år är det 50 år sedan fartyget ms Irma försvann spårlöst någonstans norr om Åland. Elva personer fanns ombord, men bara en har hittats. Nu skriver finlandssvenska Cecilia McMullen en dokumentation av den tragiska olyckan.
– Många ålänningar har en relation till händelsen.

I år pågår performancekonstprojektet Nordic Islands Action in Nature – ett samarbete mellan fem konstnärsdrivna organisationer i Norden. Åland Action Art är en av dem, och åländska Ursula Sepponen deltog i projektträffen på Färöarna förra veckan.
– Jag tror verkligen att projektet har utvecklingspotential.

Den svenska inredningsarkitekten och möbeldesignern Johanna Moe var residenskonstnär på Källskär förra veckan. Ålandstidningen ringde henne för att prata om ytterskärgården, intryck och den kala kollektivtrafiken i Stockholm.
– Min konst handlar på många sätt om omsorg och att skapa platser för människor.

Se Ålandstidningens fotograf Hülya Tokur-Ehres bilder från ”Back to the 60's - The big reunion”.

17-åriga Oscar Johansson från Föglö har ett säreget intresse. Han åker nämligen Åland runt på sin moped för att fotografera och skriva om de otaliga gårdar, torp och husgrunder som lämnats åt sitt öde. Till sin hjälp har han gamla kyrkoböcker och lokalbefolkningen.
– Jag vill att något ska finnas kvar när husen förfaller.

Med underfundiga texter och, slutligen, ett böljande dansgolv firas Visor så in i Norden mycket på Kumlinge under lördagskvällen.

– Det är som under romantiken, människor träffas och njuter av kultur i naturen, säger Frej Högberg i publiken.

Efter ett och ett halvt års textarbete har Zandra Lundberg äntligen satt i gång att repetera sin monolog ”Gå ut och var glad din jävel – en rolig show om att må skit”. Regissören Johan Karrento guidar henne i arbetet.
– Det här är det coolaste jag har gjort i min karriär, och att få göra det med Johan känns helt fantastiskt, säger Zandra Lundberg.

Fler nyheter